Fotvårdslexikon


Nageltrång
Vid nageltrång skär kanten på nageln in i huden och då uppstår det en inflammation som kan bli till en infektion. Orsakas ofta av för trånga skor eller felaktigt klippta naglar. Dröj inte med att boka en tid! Man kan själv lindra och förebygga nageltrång, men när det har gått för långt bör du lägga ett alsolomslag till dess att du har ett besök inbokat. Vid svullnad, värme, var och rodnad som sprider sig SKA du uppsöka läkare (och inte fotterapeut)!


Förhårdnader och liktornar
Sitter oftast på, mellan tårna eller under foten.
En förhårdnad uppstår om foten belastas fel pga högt fotvalv eller fel typ av skor för just dina fötter!

Visste Du att individanpassade skoinlägg kan hjälpa din fot att ha en jämnbelastning och därmed kan undvika smärtsamma förhårdnader!

Efter en tid kan en liktorn uppstå genom att förhårdnaden pressas in i huden och en tagg uppstår vilket kan vara mycket smärtsam.
Liktorn kan ibland misstas för att vara en vårta.
Det går att bli av med besvären men det kan ta tid.

Hälsprickor
Kan vara mycket smärtsamma och beror oftast av att huden är tjock och torr.
Öka fukten i huden genom att smörja regelbundet och minimera filandet!
En fotterapeut hjälper dig att ta bort den hårda huden och ger tips om egenbehandling. Det finns flera olika typer av enkla åtgärder!

I värsta fall kan en hälspricka vara inkörsport för bakterier och kan ge rosfeber eller blodförgiftning, så det är inte bara ”fult” utan även farligt!

Bästa botemedlet mot hårdhud och hälsprickor!


Fotvårtor

Fotvårtor är runda, något upphöjda, har en hård kant och är lite mjukare i mitten, orsakade av virus. Oftast syns små svarta prickar i vårtan.

Vissa personer är mer mottagliga än andra och gör att det kan vara svårt att undvika vårtor.
För att minska risken för smitta bör du inte använda andras handdukar och skor.
Du bör även undvika att gå barfota i allmänna bad och duschar.
Du bör inte heller peta eller klia på dina vårtor.

Du ska absolut inte fila på en vårta då du kan sprida vårtviruset till resten av foten.
Om du ska fila vid behandling så använd engångsfil ENDAST över vårtan

OBS enligt lag får jag inte behandla barn under 8 år.


Nagel- & Fotsvamp

Nagelsvamp ger missfärgade naglar och förändringar i nageltillväxten.
Ofta blir nageln förtjockad och smular sig. Tryck medför även att en nagel blir förtjockad vilket skapar en ond cirkel som skapar mer tryck.

Fotsvamp angriper oftast huden mellan tårna. Huden flagnar och fjällar och det är vanligt att det kliar och svider. Ibland kan det uppstå sprickor i huden.

Svamp trivs där det är fuktigt och varmt och det är vanligt att smitta sprids i allmänna duschar och omklädningsrum.

Skulle du vara drabbad av fotsvamp, var noga med att använda luftiga skor och byt strumpor varje dag som sedan tvättas i 60 grader.
Dammsuga ut dina skor eftersom sporerna går i dvala och
vaknar när du använder skorna och det blir fuktigt och varmt igen.

Tvätta dina fötter och tår varje dag!

Jag kan hjälpa dig med att slipa ner naglarna och
påbörja en behandling med råd och uppföljning.


Fotsvett och odör

Huden är ett viktigt skydd där det bor miljoner onda och goda bakterier, det gäller även våra fötter. Men eftersom fötterna ofta är instängda i skor blir de fuktiga och varma och där trivs bakterier, vilket kan skapa fotsvett och odör.

Hur undviker man fotsvett och odör?
I genomsnitt svettas vi ca 1,5 dl om fötterna per dygn, svett som sugs upp i strumpor och i skor. Växla därför mellan skor och låt de torka mellan användandet.
Tvätta dina strumpor i 60 grader.
Använd naturmaterial som bambu, ull och silke.
Bomull transporterar inte bort fukten utan håller kvar fukten mot huden
.

Tvätta och torka fötterna – och var noga mellan tårna.
Om du vet att du blir lite uppluckrad mellan tårna så stoppa gärna lite papper mellan dem efter dusch och bad. Det finns några bakterier som kräver behandling för att bli kvitt odören. Även fotsvamp har en karakteristisk lukt.Diabetesfötter

Diabetesfötter kan drabba personer med såväl typ 1- som typ 2-diabetes.
Eftersom du själv är ansvarig för din fothälsa är det bra att vara observant på förändringar. Var särskilt uppmärksam på: •Svullnader •Rodnader •Torr hud •Förhårdnader •Sprickor •Nagelförändringar.

Du har rätt att få dina fötter undersökta av din läkare, diabetessköterska eller fotterapeut varje år. Vid undersökningen kollas känsel och cirkulationen i fötterna. Resultatet leder till att dina fötter delas in i någon av de fyra riskgrupperna:

Riskgrupp 1. Frisk fot – diabetes utan komplikationer

Riskgrupp 2. Nervskada och/eller kärlskada – fotsjukvårdande behandling på remiss 2-4 ggr/år

Riskgrupp 3. Tidigare sår – numera läkt. Fotsjukvårdandebehandling – fotsjukvårdandebehandling på remiss ca 1 ggr/månad

Riskgrupp 4. Pågående allvarlig fotsjukdom – sår – fotsjukvårdande behandling hos det multidisciplinära fotteamet på sjukhuset.

Du som är i riskgrupp 1 och 2 kan gå till alla medicinska fotterapeuter som är medlemmar i Sveriges fotförbund, som jag.

För att hantera riskgrupp 3 och 4 krävs en vidareutbildning inom diabetes och fotvård och fotsjukvård.

Så hittar du en medicinsk fotterapeut med remiss.
Boka en behandling hos någon av våra medlemmar i Sveriges Fotterapeuter. Du hittar en medicinsk fotterapeut som har avtal med landstinget och tar emot remisspatienter genom att klicka i ”jag har remiss” under sökrutan.

Behandling av diabetesfötter
Hos din fotterapeut få du information om egenvård, vilka krämer som är bra att smörja sina fötter med, vad man ska tänka på när man köper skor, vilka strumpor som passar just dina fötter och tips på bra fotgymnastik för stela fötter.
Diabetes kan genom förändringar i blodkärlen (cirkulation) och känsel (nervfunktion) leda till skador på fötterna. Därför är det viktigt att gå på regelbunden fotvård!