Hudens Behov

Livet gör avtryck på våra fötter och vi ger dem inte alltid så mycket vård och uppmärksamhet som de förtjänar.
Fötter har sina egna försvarsmekanismer men de är inte alltid de mest effektiva.

 1. Torr eller Uttorkad
 2. Vad är skillnaden mellan en återfuktande produkt och en återfuktande produkt? 
 3. Ska Du använda ett fuktighetsbevarandemedel, mjukgörande eller ocklusiv? 
 4. Hälsprickor
 5. Tjockhud

Torr eller Uttorkad

För det första är det viktigt att förstå att det finns en skillnad
mellan torr och uttorkad hud. 

Uttorkad hud saknar vatten (orsakas vanligtvis av kost eller miljöfaktorer). 
Du måste återfukta den med ingredienser som hjälper den att hålla fast vid vattenmolekyler. 

Torr hud saknar olja eftersom den producerar mindre talg, vilket betyder att den inte har tillräckligt med fetthaltiga lipider för att behålla sin skyddande barriär. 
Du kommer att behöva fylla på din hud med produkter rika på oljor och ceramider. 

”Torr hud” är en riktig hudtyp medan ”uttorkad hud” är ett tillfälligt tillstånd
som alla kan uppleva – även de med fet hud. 


Ett sätt att se om du har torr eller uttorkad hud är
att utvärdera strukturen och färgen. 

Torr hud är flagnande eller fläckig och har ofta rodnad,
medan uttorkad hud känns stram och ha ett matt utseende. 


Vad är skillnaden mellan en återfuktande produkt och en återfuktande produkt? 

Den enklaste förklaringen är att fuktighetskrämer (mjukgörare eller ocklusiver) skapar en skyddande barriär som låser in hydrering och förhindrar vattenförlust. Hydratiseringsmedel (fuktighetsbevarande ämnen) binder vatten till huden. 

Fuktighetskrämer delas in i två kategorier: ocklusiver och mjukgörande medel. 

Ocklusiver är fuktgivande ingredienser som skapar en fysisk barriär på huden för att förhindra transepidermal vattenförlust och låsa in hydrering. Ocklusiver kommer i form av vaselin, mineralolja, silikon, vaxer och lanolin. 

Mjukgörande medel är fuktgivande ingredienser som mjukar upp huden, hjälper till att hålla den smidig och minskar inflammation, så att huden känns bekvämare eller mindre kliande. Mjukgörande medel inkluderar lipider och fettsyror, som alla har vissa ocklusiva egenskaper men är kända för att hjälpa till att återuppbygga hudbarriärfunktionen och förhindra torr hud. 

Hydratorer (fuktighetsbevarande medel) binder till vattenmolekylerna från olika miljökällor och håller dem i hudens yta, vilket gör den fyllig och återfuktad. 
Fuktighetsbevarande medel kan vara bra, särskilt i fuktiga miljöer, där de lätt kan dra fukt från luften in i huden. DOCK På samma sätt, när det är låg luftfuktighet kan fuktighetsbevarande medel dra fukt ifrån de djupare lagren av din hud. De vanligaste återfuktande ingredienserna är hyaluronsyra och glycerin. 


Humectant = Fuktighetsbevarandemedel 

Emollient = Uppmjukandemedel

Occulsive = Ocklusivamedel är vanligtvis mycket feta, till exempel med en vaselinbas, som bildar en tillslutande film på yta av överhuden och gör att vatten hålls kvar i hornlagret. 


Ska Du använda ett fuktighetsbevarandemedel, mjukgörande eller ocklusiv? 

Fuktighetsbevarande medel är bra för personer med fet hud.
Återfuktande produkter är bra för att fylla upp slapp hud eller fina linjer. 
(använd med försiktighet under torra vintermånader, särskilt om du kämpar med torr hud, eftersom de kan förvärra problemet genom att dra fukt från hudens djupare lager mot ytan där den kommer att avdunsta. )

Mjukgörande medel fungerar bra på alla hudtyper. Torr eller känslig hud kommer att ha stor nytta av mjukgörande ämnens förmåga att hjälpa till att stärka hudens fettbarriär.

Occlusives är lämpliga för personer med extremt torr, irriterad hud eller de som lider av hudåkommor som eksem.  

Hud är ett levande organ som påverkas av många faktorer, inklusive kost, stress, miljöförändringar, etc. Det är viktigt att omvärdera dina hudvårdsbehov i enlighet därmed och använda produkter med ingredienser som samverkar för att hjälpa dig att uppnå och bibehålla optimal hudhälsa. 

Hälsprickor

Grundorsaken till hälsprickor är vanligtvis otillräckligt med fukt.
Det i sin tur kan bero på många olika anledningar, tillexempel:

 • Uttorkning eller att du dricker för lite vatten
 • Användning av uttorkande eller skarpa tvålar för att tvätta fötterna
 • Kallt väder som i sin tur torkar ut huden
 • Att duscha eller bada väldigt varmt
 • Att skubba fötterna väldigt mycket så de blir torra
 • Blötläggning av fötterna för länge och för ofta
 • Att inte regelbundet fukta eller smörja med fuktighetskräm eller lotion

Men det är inte den enda anledningen och det finns flera potentiella svar till varför man får hälsprickor.

 • Diabetes. Diabetiker upplever troligen hälsprickor mer ofta eftersom skador på nerverna i fötterna från okontrollerat blodsocker kan orsaka torr hud.
  Diabetiker är också mer benägna att få en infektion i hälsprickorna än icke-diabetiker. Det är därför viktigt att undersöka fötterna och vara uppmärksam på tecken för sprickor och infektioner.
 • Vissa hudtillstånd som psoriasis, eksem och svampinfektioner kan orsaka att huden torkar och ökar då sannolikheten för sprickbildning.

När fötterna blir torra kan sprickor uppkomma ganska enkelt.
Hälkudden vill automatiskt expandera utåt.
Den torra huden är inte tillräckligt flexibel för att expandera och spricker istället.

Med andra ord om huden inte har tillräckligt med fukt så kan hälsprickor bildas.
I vissa fall kan det till och med leda till infektioner i hälsprickorna. Därför är det viktigt att förebygga hälsprickor!

Det är såklart bäst att förebygga torra fötter och hälsprickor så långt det går. Men har du redan fått hälsprickor är det bästa att påbörja behandling av dessa så snart som möjligt!

 • Fila försiktigt, men helst inte alls!
  Man skulle kunna tro att man kan behandla problemet genom att fila bort torr hud och sprickor. Detta kan göra tillståndet värre och irritera huden. Om huden blir irriterad av friktionen som filningen ger kan kroppen svara med att bygga upp ännu mer hud som skydd. Detta kan innebära ännu mer förhårdnader och sprickor. Man kan fila väldigt lätt och ytligt för att ta bort de värsta förhårdnaderna.
  Fukta alltid huden innan du filar, exempelvis med ett fotbad i 20 minuter.
 • Smörj fötterna
  Smörj in fötterna med fotkräm som är avsedd för hälsprickor eller som ger fukt och är mjukgörande. Stäng in fukten från fotkrämen i huden genom att lägga ett lager med vaselin eller annan ocklusiv fuktighetskräm när den mjukgörande krämen gått in i huden. En ocklusiv fuktighetskräm ökar absorptionen av ingredienserna under den och hjälper till att hålla fukten inne i huden.
 • Bomullsstrumpor
  Använd bomullstrumpor som är gjorda av 100% bomull över natten efter att du applicerat lotion eller annan fuktgivande kräm. Detta kan hjälpa till att:
  Hålla fukten från krämen inne
  Låter huden andas
  Håller lakanen rena från kräm eller lotion
 • Hudlim
  Du kan snabba på läkningen av dina hälsprickor genom att applicera ett hudlim i själva hälsprickan. Det hjälper till att hålla ihop huden och skapar en skyddande barriär. Då kan sprickorna läka snabbare och det kan också hjälpa till att ta bort en del av smärtan.
 • Använd skor eller sulor som stödjer foten
  Genom att använda skor som ger stöd för hälen kan du minska trycket på hälkudden. Detta innebär att huden inte behöver expandera lika mycket och kan minska risken för att torr hud spricker. Skor med stängd häl hjälper också till att läka sprickor eftersom det ger stöd åt det utsatta området.
  Undvik sandaler, tofflor och flip-flops eller andra skor som är öppna om hälen!

Även om din hud kan visa tecken på förbättring efter den första behandlingen, kan det ta flera dagar eller veckor för sprickorna att läka. Under och efter denna tiden bör du tänka på att bära skor som passar ordentligt och vara noga med att ge dig själv korrekt fotvård för att förhindra nya hälsprickor!

Tjockhud

Förhårdnader är fotens försvarsmekanism
och det finns olika typer av förhårdnader.

 • Till exempel blir det hård hud över ett sprucket område av foten som en skyddande barriär mot vidare skada.
 • Att använda skor utan strumpor, olämplig gångstil, för tajta eller för lösa skor eller brist på fukt kan orsaka hård hud.

Ett överskott av nya celler bildas för att hålla emot trycket och friktionen och dessa områden blir snabbt hornliknande och torra med tjock död hud som får en gulaktig färg. Resultatet blir att det kan finnas vissa områden på fötterna med hårda, runda fläckar på huden – speciellt runt hälen.

Förhårdnader är normalt sett inte skadliga men kan leda till öm och sprucken hud, bakterieinfektioner och blödningar om det inte behandlas.

För att behandla hårdhud så titta efter salicylsyra som hjälper till att ta bort döda celler i stratum corneum (det yttersta hudskiktet). En kombination av karbamid, glycerin och allantoin som reducerar cellbindningen mellan hornhudslagren, samtidigt som silkesextrakt ger huden fukt och smidighet.

Effekten brukar visa sig efter ca: 5 dagar, vid applicering två gånger dagligen.
Efter ca: 28 dagar har intensivbehandlingen gett full effekt!!
För att därefter förebygga ny uppkomst av för tjock hornhud, rekommenderas en regelbunden användning av en fotkräm efter dina fötters behov.